Miről is szól a rendezvény?

Tudj meg többet Eseményünkről

 
A PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete 2023-ban is szeretettel vár minden érdeklődőt az {Art&Science} elnevezésű programsorozatára, amelynek idei témája a művészetek, a tudomány és a mesterséges intelligencia kapcsolata. Beszélgetünk az AI társadalmunkra gyakorolt hatásairól, igyekszünk közelebb hozni a digitális művészeti alkotások világát és az NFT-k titkát kutatjuk, művészetterápiás szakemberek vezetésével merülünk el a kreatív, gyógyító technikák világában, bekukkantunk a legmodernebb, digitális technikákat alkalmazó virtuális és valós tantermekbe. Számos interaktív bemutatót kínálunk a kisiskolásoktól a felnőttekig mindenkinek, és művészetterápiás workshopokon tapasztalhatják meg az érdeklődők a mozgás, a tánc, az irodalom és a zene gyógyító erejét.
A programok október 10-től elérhetők, ingyenesek, ám nagy részük regisztrációhöz kötött. Kövessétek Facebook oldalunkat, hogy egyik programunkról se maradjatok le!
programjaink

ESEMÉNYÜNK MENETRENDJE

Válaszd ki a számodra szimpatikus programot/programokat és regisztrálj! A részvétel minden esetben INGYENES!

OKTÓBER 10.

18:00-19:30

Mesterséges Intelligencia - A mindennapok modern varázslata

Lépten-nyomon belebotlunk, szinte nem telik úgy el nap, hogy ne hallanánk róla. Találkozunk vele az iskola kapujában, kikacsint a monitorból, kínálja magát, új lehetőségekkel, új karrierutakkal kecsegtet, vagy éppen szórakozni hív. Segítségül hívjuk a tanuláshoz, alkotáshoz, vagy csak egyszerűen útbaigazítást kérünk tőle. Barátunk vagy a legádázabb ellenségünk? Mi irányítjuk vagy minket vet rabszolgasorba? Létezik egyáltalán? Nem ígérünk végleges és mindent kimerítő válaszokat, de az biztos, hogy nagyon jót fogunk beszélgetni. Várunk minden érdeklődőt szerettel az I Love Pécs Caféba, ahol vendégül látjuk a mesterséges intelligenciát és vitatkozunk, közösen gondolkodunk arról, beengedjük-e az életünkbe.

Beszélgetők: Dr. Varró-Horváth Diána, Dr. Várady Géza, Dr. Ács Péter, Dr. Hohmann Balázs, Dr. Deák Máté

OKTÓBER 12.

18:00-19:30

AZ ECSETEKTŐL AZ ALGORITMUSOKIG - A DIGITÁLIS MŰVÉSZET

Hogyan definiálható ma egy művészeti alkotás? Ki a művész és mi az az NFT? Hogyan alakul a szerzői jog kérdésköre? A digitalizáció kiveszi az eszközt a művész kezéből, vagy épp ellenkezőleg: új tudással, lehetőségekkel ajándékozza meg a teremtő kreativitást? Mit szólna mindehhez egy ötven évvel ezelőtt élt festőművész, szobrász, vagy zeneszerző? Izgalmas témával és kiváló, avatott beszélgetőpartnerekkel várunk az I Love Pécs Caféban!

Beszélgetők: Birkás Mona, Dr. Liber Noémi, Dr. Doboviczki Attila, Tímár Krisztián, Fröhlich Balázs

OKTÓBER 13.

18:00-19:30

A digitális tudás forradalma - AI a tanteremben

A számítógép, telefon vagy tablet előtt ülve könnyen gondolhatjuk, hogy mindent tudunk már a mögöttünk működő világról. De vajon tényleg tisztában vagyunk a digitális univerzum lehetőségeivel vagy épp veszélyeivel? Honnan tudhatjuk egy szövegről, hogy eredeti, vagy a cég, ami a bankkártyánk számát kéri, tényleg létezik-e? Mikor kezdődik a gyerekek digitális nevelése és felnőttként képesek vagyunk-e alkalmazkodni egy napról-napra változó valósághoz? Megpróbáljuk kideríteni egy jó hangulatú beszélgetésben, mindenképpen megéri velünk tartani.

Beszélgetők: Dr. Schiffer Ádám, Morvai Levente, Dr. Hornyák Miklós, Dr. Egervári Dóra, Rádler Szilvia

OKTÓBER 16.

18:00-19:30

A VR és az AR technológia kiterjesztett valósága – Dimenzióváltás az oktatásban

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével, az ERASMUS+ pályázat keretében egy nemzetközi konzorcium törekszik annak felderítésére, hogy miként lehet és érdemes a virtuális valóságot az oktatásban és a tudományban alkalmazni, integrálni. A VR-technológia egyedülálló képzési környezetet kínál, és lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy ismereteket szerezzenek és gyakorlati készségeket sajátítsanak el egy olyan virtuális környezetben, amely szabadon testre szabható a legoptimálisabb tanulási környezet megteremtése érdekében. A VIBE projekt és annak tagjai így egy rendkívül hatékony, ugyanakkor szórakoztató módját kínálják a természettudományok elsajátításának, így biztosítva az élményt, az elköteleződést és eredményes tanulást. Amennyiben Te is kíváncsi vagy rá, hogy a virtuális valóság alkalmazása miként támogatja a hallgatók fejlődését és az egyetemi oktatók munkáját, vagy hogyan reagál a projekt az aktuális kihívásokra, illetve milyen nemzetközi jó gyakorlatok, szoftverek és eszközök állnak a rendelkezésünkre, tarts velünk, várunk szeretettel az I love Pécs Caféban egy jóízű beszélgetésre.

Beszélgetők: Dr. Liber Noémi, Dr. Schiffer Ádám, Dr. Maróti Péter, Dr. Matuz András

OKTÓBER 17.

18:00-19:30

GYÓGYÍTÓ KREATIVITÁS - A MŰVÉSZETTERÁPIÁBAN REJLŐ ERŐ

Milyen átalakuláson megyünk keresztül, amikor a művészeteket hívjuk segítségül lelki békénk megőrzése vagy visszanyerése érdekében? Hogyan használhatjuk kreatív energiáinkat erőforrásként, Önmagunkhoz való kapcsolódásaink lehetőségeiről és a művészetterápia egészségmegőrző szerepéről beszélgetünk klinikai és terápiás szakemberekkel.

Beszélgetők: Dr. Béres Judit, Szalóki Réka, Prof. Dr. Tényi Tamás, Dr. Bandi Szabolcs, Mihaldinecz Csaba

OKTÓBER 18.

17:00-18:30

Sacral Eklektik - Hibrid hangfürdő

Hangtálak és egyéb tradicionális hangszerek, valamint az izgalmas technikai megoldások – elektronikus szintetizátorok és effektek – segítségével varázsoljuk még magával ragadóbbá ezt a különleges zenei élményt. Engedd, hogy a felhasznált hangszerek búgó rezgései körbevegyenek, átjárjanak, és segítsenek megteremteni benned a harmónia és a béke állapotát!

OKTÓBER 19.

Lehetséges valóságok - interaktív nap

Az Art&Science programsorozat nem csak izgalmas beszélgetésekkel, hanem egy interaktív, élményalapú programcsomaggal is készül. Az Orvostudományi Kar Grastyán aulájában robotika bemutató, programozás, digitális játékok, VR séták, zenei applikáció, digitális installáció, képzőművészeti alkotótevékenység és művészetterápiás workshopok várják az érdeklődőket a kisiskolástól a felnőttekig. Próbáld ki, hallgasd meg, rajzold le, éld át! Tartsatok velünk!

10:00-16:00

Robotika bemutató
Mire számíthatsz, mivel fogsz találkozni nálunk?
  • Arduino
  • micro:bit
  • Raspberry PY
  • Raspberry PICO
és megannyi kütyü, de mindegyik egy egyszerű kis számítógép. Ezeken túl, ha ki szeretnéd próbálni a programozást, azt is megteheted. Meg fogod tapasztalni, hogy a programozás ma már gyerekjáték.
Emellett kipróbálhatod az általunk készített micro számítógépeket.
  • Kő papír olló játék
  • Egymással beszélő robotok
  • Mérd meg milyen gyors vagy!
Kütyük, amitket Te magad is megépíthetsz, és létrehozhatod a saját számítógépes játékaidat.
Gyere megmutatjuk, milyen egyszerű mindez.

10:00-16:00

Logiscool
Élményalapú digitális készségfejlesztés és programozás! Próbáld ki szórakoztató közösségi portálunkat. Saját fejlesztésű játékok, kvízek segítségével megismerhetitek a legújabb trendeket és a folyamatosan változó digitális világ legmenőbb témáit.

10:00-16:00

SEMSE - zenés applikáció

A „musicLabe” mobil alkalmazás egy olyan internet kapcsolat nélkül is működő hangszer, mely játékosan segíti a felhasználót a zeneelmélet megértésében ― a kvintkör, mint abszolút rendszer és a mozgó dó, mint relatív szolmizációs rendszer ötvözésével. A minőségi hangminták megszólaltatása azonnali alkotói és zenei sikerélményt nyújt. A kvintkörön számos különböző zenei skála aktiválható, melyek hangmagasságát elforgatással lehet könnyedén állítani (transzponálni). Tartalmazza a szolmizációs hangokat, kézjeleket és egy szinesztéziára alapuló kotta-rendszert valamint minden skálához egyedi kompozíciót, ami segít megtanulni az applikáció hangszerként történő használatát.

Weboldal: https://musiclabe.com

10:00-16:00

ArtistKids

Az Artistkids – hazánkban egyedülállóként – olyan művészeti foglalkozássorozat, amelynek célja, hogy megismertesse a gyerekeket a művészetekkel, fő fókuszban a képzőművészettel, a festészeti irányzatokkal, ezek legismertebb képviselőivel és alkotásaikka, hogy műértő és művészetek mellett elkötelezett fiatalokat, felnőtteket neveljünk. A résztvevők gazdag élményekkel, új és színes tudással térnek haza minden foglalkozás után.

10:00-16:00

VR szemüvegek

Anatómiai szoftverekkel és izgalmas orvosi szimulációkkal várunk a VR univerzumban! Teszteld a tudásod, és fedezd fel az emberi test titkait. Az élményalapú, interaktív tudásátadás következő generációja most személyesen is kipróbálható!

14:00-16:00

TáncterápiÁS workshop

Mozgás és testtudati workshop. Vezeti Krajcsovics Balázs pszichodinamikus mozgás és táncterapeuta, társa Mihaldinecz Csaba mozgásterapeuta. Kreatív térben – két óra időtartamban – mozdulatokkal, mozgással leszünk együtt. A testi valónkkal fogunk adni és elfogadni – nyújtunk, megérintjük egymást, mozgásgyakorlatokat végzünk. Együttlétünk alatt kísérletet teszünk arra, hogy megtapasztaljuk, miképpen lehetséges egyszerre támaszt adni és megtámasztva lenni. Az impulzusokat adó csoportélmény hatására bizalmat és örömöt tapasztalhatnak meg a résztvevők. Workshopunkat ajánljuk azoknak az érdeklődőknek (pl. segítő foglalkozásúak), akik a munkájuk során sokat törődnek másokkal, de érdekes lehet egyetemi hallgatóknak és az oktatásban tevékenykedőknek is.

A workshopot tartják: Krajcsovics Balázs és Mihaldinecz Csaba

14:00-17:00

Élet a sorok között – irodalomterápiás saját élményű workshop

A workshop betekintést enged az irodalomterápia gyakorlati alkalmazásába, a résztvevők mindannyiunkat érintő önismereti és létkérdésekről gondolkodnak interaktív módon, válogatott irodalmi művek, asszociációs kártyák és kreatív írásgyakorlatok segítségével.

A workshopot tartja: Dr. Béres Judit, személyközpontú irodalomterapeuta, kutató

OKTÓBER 19.

17:30

Összefonódó Világok - Art Brut kiállítás a Kemence Galériában

A kiállítás bemutatja a pécsi Fogd a Kezem Alapítvány kivételes munkáját, amely az önálló életvezetésben támogatást igénylő intellektuális képességzavarral élő fiatalok fejlődési útját kíséri végig. Az Art Brut, vagyis a durva, nyers művészet Jean Dubuffet-nek köszönhetően emelkedett ki, és most az outsider art egyik izgalmas ága. Az alapítvány 2015 óta működik együtt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával az „Art Brut” integrált művészeti szeminárium mentén, amelynek célja a kapcsolatépítés az intellektuális akadályozottsággal élő alkotók és a művészeti szakok hallgatói között, valamint a művészet forráskutatása. Ez a kiállítás lehetőséget teremt arra, hogy megismerjük és elismerjük ezeket a kivételes műveket, miközben támogatjuk az alapítvány nemes célkitűzéseit.

KÉPGALÉRIÁNK

KORÁBBI ÉVEK ESEMÉNYEI KÉPEKBEN

2018 óta rendszeresen, minden ősszel megszervezzük az Art&Science programsorozatunkat, mely évről-évre különböző témakört dolgoz fel.

Érdekelnek az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeink? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre!

HOL LESZNEK A PROGRAMOK?

ESEMÉNYÜNK FŐ HELYSZÍNE

Rendezvényünk többhelyszínes, az alábbiakban mutatjuk, hogy többnyire hol találsz meg minket. Az eltérő helyszíneket kis térkép mutatja az egyes programoknál.

Esemény fő helyszíne:

I LOVE PÉCS CAFÉ

CÍM:

7621 Pécs, Széchenyi tér 1.

KAPCSOLAT:

Bózsa-Rappai Erika: rappai.erika@pte.hu

KIEMELT PARTNEREINK

Hálásan köszönjük partnereinknek az idei Art&Science eseményünkön mutatott rendkívüli támogatásukat és együttműködésüket!

kozos-feher_itd_pte_aok

Érdekel Intézetünk színes munkája? Kíváncsi vagy mivel is foglalkozunk pontosan? Akkor bátran kattints közösségi linkjeinkre és ismerj meg minket!

Copyright ©2023 Art&Science. All Rights Reserved