A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Transzdiszciplináris Kutatások Intézete az Egészségtudományi Karral, a Művészeti Karral, és a PTE 3D Központtal társszervezésében, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével ismét megrendezte a Kortalan Tudomány és Művészet Konferenciát és Fesztivált, melynek központi tematikája idén az Egészség és Kultúra volt. A rendezvényfolyam során ezen témákhoz kapcsolódó konferenciákat és panelbeszélgetéseket szerveztek Pécsett, több helyszínen.

A konferencia negyedik napja az EIT Health égisze alatt került megrendezésre. Címe „Morning Health Talks”, vagyis „Reggeli Egészségügyi Beszélgetések” volt, tematikája egy regionális egészségügyi ökoszisztéma fejlesztési koncepció köré épült. A Magtár Látogatóközpontban magyar és külföldi előadók színesítették a programot, akik 20 perces keretekben ismertették előadásaik témáit.

A program a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének bemutatásával kezdődött. 2018-as megalakulása óta az intézménynek célja, hogy összekösse a társadalmat a tudománnyal és az üzleti élettel. Nagy hangsúlyt fektetnek az innovációs tevékenységekre, kutatásokra és az egyetemi szerepvállalásra is.

A továbbiakban olyan témákról esett szó, mint az „Ezüstgazdaság”, egészségturizmus, szarkopénia, illetve Alsómocsolád egészségturisztikai tevékenysége.

A regionális egészségügyi ökoszisztéma fejlesztési koncepció egyik kiemelt területe a Silver Economy, avagy „Ezüstgazdaság”, így eköré több előadás is épült. Számszerű adatokkal szemléltették az Ezüstgazdaság méretét, majd szó esett arról is, hogy mely szektorokban van jelen, végül pedig Baranya megye lehetőségeit elemezték. Alsómocsolád példáján keresztül a gyakorlatban is bemutatásra került, hogy miként lehet az Ezüstgazdaság köré építeni egy település turizmusát. A 323 fős községben ugyanis elköteleződtek az időskorúak támogatása mellett, egészségügyi ellátásuk keretein belül mindent megtesznek azért, hogy az idős emberek jól érezzék magukat. Létrehoztak például egy kórprofit programot, egészségügyi készülékeket szereztek be, mozgáslehetőséget biztosítanak, de természetesen a jövőre tekintve is vannak még ötleteik – ahogy a rendezvénysorozat szervezőinek is e társadalmilag és gazdaságilag egyaránt fontos témában.