SZÉPKORÚ HÁLÓZAT

A népesség megöregedésének üteme sokkal gyorsabb, mint valaha volt a múltban. Mára a 60 év felettiek száma meghaladja az 5 évnél fiatalabb gyermekekét, és ez a tendencia valószínűleg nem is fog változni: becslések azt mutatják, hogy 2030-ra minden hatodik ember lesz 60 év feletti, 2050-re pedig az idősek száma megduplázódik. Minden országnak komoly kihívásokat fog jelenteni a jövőben a múlt és jelen demográfiai változása, de legfőképp az, hogy biztosítsák egészségügyi és szociális ellátórendszereiket.

Bár a statisztikák komor képet mutatnak, világszervezetek, kormányzatok és gazdasági szereplők az idős embereket egyre inkább a fejlődéshez hozzájáruló személyeknek tekintik, akik tudása és tapasztalata nélkülözhetetlen nem csak a társadalmak, de a gazdaság javulása érdekében. Világszinten már elindult az összefogás, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ meghirdette az Egészséges Idősödés Évtizedét (2021-2030), hogy a különböző szektorokat (kormányok, civil társadalom, tudományos intézmények, magánszektor) összefogja annak érdekében, hogy a kialakuló együttműködések javítsák az idősek és családjaik, közösségeik életét és annak minőségét.

Azonban, mint minden probléma megoldását, úgy ezt is helyi, lokális szinten lehet és célszerű elkezdeni, hogy a leghatékonyabb változásokat érjük el viszonylag rövidebb időn belül. Ennek reményében indítottuk el Szépkorú Hálózat nevet viselő projektünket, melynek első mérföldköve az a kiadvány, mely kifejezetten Pécs idős lakosságának szól. Ahogy a címe is elárulja, a füzetben minden igyekezetünkkel összegyűjtöttük azokat a szabadidős és kulturális programokat, szociális szolgáltatásokat és lehetőségeket, melyek az idős emberek életminőségének javulását szolgálják.

A „Szépkorú Hálózat – Idősek és nyugdíjasok lehetőségei. Programok, szolgáltatások és támogatások Pécs városában” első kiadványa, melyet az Egészséges Városért Alapítvánnyal közösen szerkesztettünk, jelenleg online formában érhető el, de reményeink szerint hamarosan el fog jutni minden helyi idősödő és idős lakoshoz nyomtatott kiadásban is!

Kiadványunk megvalósulását az Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyi részlege, az EIT Health (https://eithealth.eu/) támogatta.