SZÉPKORÚ HÁLÓZAT

A népesség megöregedésének üteme sokkal gyorsabb, mint valaha volt a múltban. Mára a 60 év felettiek száma meghaladja az 5 évnél fiatalabb gyermekekét, és ez a tendencia valószínűleg nem is fog változni: becslések azt mutatják, hogy 2030-ra minden hatodik ember lesz 60 év feletti, 2050-re pedig az idősek száma megduplázódik. Minden országnak komoly kihívásokat fog jelenteni a jövőben a múlt és jelen demográfiai változása, de legfőképp az, hogy biztosítsák egészségügyi és szociális ellátórendszereiket.

Bár a statisztikák komor képet mutatnak, világszervezetek, kormányzatok és gazdasági szereplők az idős embereket egyre inkább a fejlődéshez hozzájáruló személyeknek tekintik, akik tudása és tapasztalata nélkülözhetetlen nem csak a társadalmak, de a gazdaság javulása érdekében. Világszinten már elindult az összefogás, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ meghirdette az Egészséges Idősödés Évtizedét (2021-2030), hogy a különböző szektorokat (kormányok, civil társadalom, tudományos intézmények, magánszektor) összefogja annak érdekében, hogy a kialakuló együttműködések javítsák az idősek és családjaik, közösségeik életét és annak minőségét.

Azonban, mint minden probléma megoldását, úgy ezt is helyi, lokális szinten lehet és célszerű elkezdeni, hogy a leghatékonyabb változásokat érjük el viszonylag rövidebb időn belül. Ennek reményében indítottuk el Szépkorú Hálózat nevet viselő projektünket, melynek első mérföldköve az a kiadvány, mely kifejezetten Pécs idős lakosságának szól. Ahogy a címe is elárulja, a füzetben minden igyekezetünkkel összegyűjtöttük azokat a szabadidős és kulturális programokat, szociális szolgáltatásokat és lehetőségeket, melyek az idős emberek életminőségének javulását szolgálják.

A „Szépkorú Hálózat – Idősek és nyugdíjasok lehetőségei. Programok, szolgáltatások és támogatások Pécs városában” első kiadványa, melyet az Egészséges Városért Alapítvánnyal közösen szerkesztettünk, jelenleg online formában érhető el, de reményeink szerint hamarosan el fog jutni minden helyi idősödő és idős lakoshoz nyomtatott kiadásban is!

Kiadványunk megvalósulását az Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyi részlege, az EIT Health (https://eithealth.eu/) támogatta.

Idősek Világnapja - Szépkorú Hálózat bemutatása

Október 1. [szombat] 14:00-
Helyszín: Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont [Pécs, Universitas u. 2/A]

Szépkorú Hálózatunk kiadványát nagyon sokan letöltötték és néhányan már a nyomtatott változatát is kezükbe vehették. A hálózatban rejlő potenciál, lehetőségek tárháza azonban ezidáig nem került bemutatásra. Most azonban egy a sajtó, valamint a nagyközönség számára is nyitott esemény keretein belül tesszük ezt meg.    Intézetünk nem is választhatott volna jobb időpontot, mint az Idősek Világnapját, ahol a kiadvány mellett a Szépkorú Hálózat újonnan készült honlapját is megtekinthetik az érdeklődők. Az október 1-ei program a Tudásközpont Konferenciatermében kap helyet, ott várjuk a látogatókat 14:00 órai kezdettel. Igyekeztünk olyan előadókat, előadásokat szervezni, melyek kifejezetten az idősödő/idős korosztályt érinthetik. (pl.: egészséges táplálkozás idős korban, öröklés témaköre, munka világa nyugdíjasként vagy hamarosan nyugdíjba lépők számára, elsősegély nyújtásról mindent, stb.)

Az esemény részletes programja:

13:30-14:00

REGISZTRÁCIÓ

14:00-14:30

SZÉPKORÚ HÁLÓZAT SAJTÓNYILVÁNOS BEMUTATÓJA

Köszöntőt mond:

Ruzsa Csaba, alpolgármester – Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Dr. Sik Attila, intézetvezető – PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete

Folytatásban: Szépkorú Hálózat kiadványának és weboldalának bemutatása

14:30-

ELŐADÁSOK

Dr. Bánfai Bálint

Dr. Bánfai Bálint 2012-ben végzett a PTE Egészségtudományi Karán mentőtisztként. Később ugyanitt szerezte meg okleveles népegészségügyi szakember végzettségét 2014-ben, majd PhD fokozatát 2018-ban. Jelenleg a Kar adjunktusa. Fő érdeklődési területe az elsősegélynyújtás oktatása, ennek innovatív lehetőségei.

Előadása a következő:

Legyünk felkészültek! – Az idős korosztályt leggyakrabban érintő elsősegélynyújtást igénylő helyzetek felismerése és ellátása

Rövid ismertető: A különböző okokból bekövetkezett balesetek és rosszullétek esetén a gyors és szakszerű elsősegélynyújtás nagymértékben növelheti a bajbajutott túlélési esélyét. Ezen események életkortól függetlenül bárhol, bármikor, bárkivel előfordulhatnak, ugyanakkor azért beszélhetünk olyan eseményekről is, melyek nagyobb eséllyel köthetők valamelyik „célcsoporthoz”. Az előadás az idő korosztályt érintő leggyakoribb elsősegélynyújtást igénylő helyzetek felismerésére és ellátására fókuszál, bemutatva az egyes kórfolyamatok hátterét, valamint a bárki által könnyen elsajátítható és kivitelezhető első teendőket.

15:00-

Dr. Polyák Éva

Helyes táplálkozás-egészséges idősödés

Dr. Polyák Éva a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa az időseket érintő helyes táplálkozás témakörébe fogja bevonni a hallgatóságot. Mindenki számára ismert, hogy az idős korosztályt milyen betegségek érintik főként (pl.: magas vérnyomás, cukorbetegség stb.) és köztudott az is, hogy ezek kapcsolatban állnak a mindennapi táplálkozással. 

15:30-

Joó Zsuzsanna

Ne húzd le a rolót!

Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó közel húsz éve foglalkozik felnőttekkel, az elmúlt 5 évben kifejezetten pályamódosító, új szakmát kereső 50 év felettiekkel. Nem titkolja a korát, 64 éves, és ugyan 2 éve nyugdíjas, de örömmel folytatja vállalkozását.

Az Idősek Napja programban tartott előadásában az életkor harmadik harmadába belépők, illetve a hamarosan ezt a kort elérők számára mondja el, mi is jellemzi ezt az időszakot, hogyan érdemes rá készülni, illetve milyen lehetőség kínálkozik egy nyugdíjas számára a munka világában.

Természetesen az ezt a kort elérők már egy hosszú életpályát futottak be, ahol rengeteg tapasztalatot – jót és rosszat – is szereztek. A fizikai állapot, az egészség legtöbbször már nem a régi.

De, ami nem változott, az a megszerzett tapasztalat, a türelem, a bölcsesség, a rutin, a kiszámíthatóság és a hitelesség. És erre alapozva még jó pár évet el lehet tölteni a munkaerő-piacon. Az ideális az lenne, ha nem kényszerből kellene dolgozni, de ezen a hozzáálláson lehet segíteni. Irigylésre méltóak azok, akik nem akarnak vagy nem mentek el nyugdíjasnak, mert szeretik a munkájukat, és szívesen végeznek hasznos munkát. Egy a lényeg: az élet harmadik harmadában is törekedjünk arra, hogy napjaink tartalmasak, érdekesek, színesek legyenek.

Az előadásban ehhez is ad ötleteket, tanácsokat, utána pedig lehetőséget arra, hogy kérdezzenek a résztvevők.

16:00-

dr. Zolnai Krisztina

Dr. Zolnai Krisztina a Budapesti Ügyvédi Kamara értékes tagja. A tanulmányait gazdasági területen kezdte, majd az ELTE jogtudományi Karán szerzett diplomát.

2004 óta foglalkozik a joggal, 2009 óta pedig egyéni ügyvédként sikeresen tevékenykedik. Előadásában az öröklés témakörét igyekszik bemutatni az érdeklődők számára.

Az előadása pontjai: 

I.               Köszöntés, bemutatkozás,

II.              Öröklés: végrendeleti, törvényes rend szerinti

III.            Kiesés az öröklésből (halál, lemondás stb)

IV.            Végrendelet fajáti, érvényessége, feltételei

V.              Kizárás, kitagadás

VI.            Öröklési szerződés

VII.          Tartási és életjáradéki szerződés

VIII.         Törvényes és ági öröklés

16:30-

Tóth Gabriella

Déli Szomszédok – Nyugdíj mellett biztonságos jövedelem

Nyugdíjasszövetkezeten keresztül dolgozni biztonságos és kényelmes. A tagjaink megbízható jövedelemhez jutnak, és rugalmasan oszthatják be az idejüket. Mottónk és hitvallásunk, hogy mindenkinek, akinek igénye van rá megadjuk a munka és egy közösséghez tartozás örömét.

Regisztráció

Szépkorú Hálózat kiadvány online lapozható változata