Sajtótájékoztatóval és koncepcióbemutatóval egybekötött alakuló ülést tartott a Silver Economy Tanácsadói Testület május 2-án Pécsett a Magtár Kávézóban, amelynek célja az ezüstgazdaságra, azaz az 55 év felettiekre fókuszáló dél-dunántúli régiófejlesztési stratégia megalkotása, az idősödő népesség igényeinek felmérése, az erre reagáló gazdasági és infrastrukturális környezet feltételeinek megvitatása, valamint az innovatív technológiák és az azonosítandó kihívások összekapcsolása volt.

A multiszektoros projekt – amelyhez többek között a pécsi önkormányzat, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Kuratóriumnak elnöke, a PTE Egészségtudományi Kara, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Kreatív Ipari Klaszter, a Da Vinci Magánklinika, a Magyar Innovációs Szövetség, a BNI Déli régiójának képviselője és a Nyugdíjasok Egyesülete is csatlakozott – motorja a PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete.
Az egyeztető megbeszélés a Silver Economy regionális stratégia kidolgozása körül forgott, amely a PTE (Pécsi Tudományegyetem), a társadalom és a vállalkozások érdekeit kívánja ötvözni. A résztvevők hangsúlyozták annak fontosságát, hogy az idősek számára vonzóvá tegyék a régiót, és összekapcsolják az üzleti és a társadalmi szektort. Megvitatták az egészségügy szerepét, különös tekintettel a megelőző intézkedésekre és az otthoni ápolásra. Kiemelték az otthoni ápolásban dolgozó szakemberek szükségességét, valamint a magánintézmények bevonásának lehetőségét a képzésbe és a finanszírozásba egyaránt. Megemlítették a külföldi nyugdíjasok régióba vonzásának lehetőségét, hangsúlyozva, hogy jól kidolgozott koncepcióra és külföldi befektetésekre van szükség. Hangsúlyozták a prevenció fontosságát, az önkormányzat támogatását és az egyetem bevonását, illetve megemlítették az intelligens technológián alapuló idősgondozásban rejlő lehetőségeket és a szociális rendszerek integrációját is.