EIT Health i-Days 2022

[Október 25-26.]

Párosan szép az élet…mondják… Na de mi sem gondoljuk ezt másképp! Ezért is hozzuk el nektek az ősz legnagyobb eseménypárosítását. Idén a nagyszabású ICBEI konferencia (International Conference of Biomedical Engineering and Innovation) szervezőivel álmodtunk egy nagyot és az EIT Health iDays-t közösen, a nemzetközi konferenciával egy időben szervezzük meg. Mindkét esemény hozza a már elmúlt évek magas színvonalát és kijelenthetjük, hogy az összeolvadás az egészségügyi innováció valamint az orvosbiológia mentén csak hab a tortán. De mit is adunk mi hozzá a nemzetközi konferenciához 2022-ben? Mi is pontosan az EIT Health iDays? Az Innovációs Napok kulcsfontosságú szerepet töltenek be az oktatás, a kutatás és az ipar közötti kapcsolatépítésben. Ezenkívül összekötik a hallgatókat a társadalommal, civil szervezetekkel és vállalatokkal. A Transzdiszciplináris Kutatások Intézete (továbbiakban: ITD) mindezt úgy valósítja meg, hogy a szakmai előadások mellett – ahol egyébként inspiráló előadók osztják meg tapasztalataikat az egészségügyi innováció lehetőségeiről és előnyeiről – egy játékos ötletversenyt (Hackathon) is szervez. A versenyre jelentkezők multidiszciplináris csapatokban, ez általában 4-6 fő és egy előre megadott challange-en dolgoznak.

Fontos, hogy a megoldás egy életképes egészségügyi innovációs termék vagy szolgáltatás legyen, mely akár a piacon is megállja a helyét. Az ICBEI konferencia témája köré építve alkottuk meg idén az ötletverseny kihívásait, melyek közül a jelentkező hallgatók alkotta csapatok választhatnak és a nap végére meghatározott menetrend szerint dolgozhatnak ki. A verseny végén az ötletek bemutatásra kerülnek egy szakmai zsűri előtt. Természetesen ahogy minden évben, idén is szuper nyeremények várnak a győztesekre. Az első helyezett csapat 2022-ben is képviselheti hazánkat és egyetemünket a nemzetközi EIT Health Hackathon versenyen. A további győzteseket a pénzjutalom mellett értékes nyeremények várják!

A 2022-es év challange-ei:

Napjainkra bizonyos országokban és bizonyos gyógyszerek esetében általánossá vált, hogy nagy mennyiségű illegálisan előállított gyógyszert adnak el az interneten. Ezt a problémát több oldalról is meg lehet közelíteni, például: hogyan lehet azonosítani a legálisan vagy illegálisan előállított gyógyszert; hogyan lehet azonosítani az értékesítési pontokat (weboldalakat); hogyan lehet nyomon követni a legálisan előállított és értékesített gyógyszereket stb. Új és innovatív ötleteket várunk elsősorban technológiai vagy számítástechnikai megoldások terén.

Ebben a feladatban a csapatnak olyan megfigyelőrendszert kell megterveznie a meglévő berendezések felhasználásával, amely lehetővé teszi az épületen belüli megfigyelést. A megfigyelés az emberek mozgására irányul. A mozgáselemzés észleli az eséseket vagy rossz közérzetet, és szükség esetén előre jelzi azokat. A feladat magában foglalja a szükséges eszközöket, azok elhelyezését, a szükséges háttérinformatikát, adattárolást, adatvédelmi módszereket és adatfeldolgozást. Az eszközök lehetnek kamerák, okosórák, egyéb érzékelők, lehetőleg úgy, hogy a lehető legkevésbé zavarják a mindennapi életet. A koncepciónak foglalkoznia kell a működéshez szükséges költségekkel és emberi erőforrásokkal is.

2022-ben az egészségügyi szolgáltatók az egyik legkiszolgáltatottabbak a kibertámadásoknak. A hatékony egészségügyi kiberbiztonság terén az egyik legnagyobb kihívás a végpontok biztonsága és kezelése – különösen a csatlakoztatott orvosi eszközök és az Internet of Medical Things (IoMT) technológiák tekintetében. Ma egy adott kórházban nagyjából 15-20 csatlakoztatott orvostechnikai eszköz van ágyonként; minden eszköz felügyelete és annak biztosítása, hogy mindegyik biztonságos és naprakész legyen, nagy feladat. Az orvosbiológiai mérnökök, mint az orvosi eszközök „tulajdonosai”, kritikus szerepet játszanak ezen eszközök biztonságában. Ebben a feladatban olyan adminisztratív, technikai vagy megelőző ötleteket, megoldásokat keresünk, amelyek segíthetnek egy esetleges kibertámadás kockázatának vagy hatásának mérséklésében és/vagy az egészségügyi szolgáltatók által feldolgozott egészségügyi adatok védelmében.

A feladat célja a bizalomépítés és az egészségügyi szolgáltatások „vonzóvá” tétele azok számára, akik kerülik az orvosokat, és nem kérnek orvosi segítséget akkor sem, ha arra szükség van. Ebben a feladatban olyan megoldásokat keresünk, amelyek képesek motiválni az érintetteket. Bármilyen olyan megoldást keresünk, mint például a klubkártya, ahol a páciens meghatározott formában profitálhat az egészségügyi szolgáltatónál tett látogatásából.

A statisztikák szerint egyre több idős okoz balesetet, mert nem ismeri fel határait, és nem hagyja abba a vezetést, amikor kellene. Az ő szemszögükből ez lehet az utolsó lehetőségük, hogy úgy érezzék, még mindig értékes életet élnek, így ennek az egyszerű akciónak könnyen lehetnek olyan mellékhatásai, mint a depresszió. Ebben a feladatban arra keresünk megoldást, hogyan lehet rávenni az időseket a vezetés abbahagyására. Kitalálhatsz vadonatúj megoldásokat, vagy alternatívákat is kínálhatsz, csak rajtad múlik, hogy milyen úton indulsz el.

Bár a nyugati országokban az akadálymentesítés elsődleges szempont, ugyanakkor sajnos gyakran a kínált megoldások – ha vannak – nem a legjobbak. Ebben a feladatban olyan akadálymentesítési megoldásokat keresünk a legújabb technikákat alkalmazva, amelyek egyének által könnyen megvalósíthatóak akár a helyszínen, akár szükség esetén azonnal.

Kik regisztrálhatnak?

Az i-Days minden egészségügyi innováció iránt érdeklődő egyetemi és posztgraduális hallgató számára elérhető. Nincs szükséged semmilyen előfeltételes készségre vagy előzetes tapasztalatra az innováció, a vállalkozás vagy az egészségügy terén. Nincsenek tanulmányi követelmények, és minden tudományterületről és tanszékről szeretettel várunk hallgatókat!

Kedves Jelentkező!

Köszönjük, hogy hackathon versenyünk iránt érdeklődsz, de túljelentkezés miatt a regisztrációt „sajnos” le kellett zárjuk.

Tarts velünk legközelebb!

A NYERTES ESEMÉNYE és EGYÉB AJÁNDÉKOK

Az első három helyezett csapat jutalma:

1. helyezett csapat 1200 EUR (300 EUR/fő)
2. helyezett csapat 800 EUR (200 EUR/fő)
3. helyezett csapat 400 EUR (100 EUR / fő)

Természetesen nyeremény nélkül senki sem vehet részt, így minden jelentkező számíthat valamilyen ÉRTÉKES nyereményre!

NYERTES ESEMÉNYE – SAVE THE DATE – 2022. NOVEMBER 24-25.

Az idei nyertes esemény helyszíne Bécs lesz, ahol a nyertes csapat képviselheti Magyarországot! Az esemény központi témája: „Karrier Út: a diákoktól az újítókig”

Az esemény helyet ad még workshopoknak, karrierbörzének is.

Kedves Jelentkező!

Köszönjük, hogy hackathon versenyünk iránt érdeklődsz, de túljelentkezés miatt a regisztrációt „sajnos” le kellett zárjuk.

Tarts velünk legközelebb!