Dr. Uzsaly János GáspárKlinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika

  Uzsaly János vagyok, Pécsett születtem, Pécsett érettségiztem a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában és Pécsett szereztem a diplomámat a PTE Általános Orvostudományi Karán 2018-ban, majd 2018 szeptemberétől a pécsi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának orvosaként dolgozok. A fül-orr-gégészet a szakmán belüli lehetőségek széles tárháza miatt vonzott, és ez a sokszínűség, változatosság – az élet más területeihez hasonlóképpen – jelentős motiváció számomra a mai napig is. Fő kutatási területem a hirtelen halláscsökkenés, melynek pontos oka nem tisztázott, emiatt Klinikánkon részletes vizsgálatot végzünk a betegség kóreredetét, lefolyását, rizikófaktorait és a kezelésünk hatékonyságát illetően.

  Mi volt az a szempont ami miatt éltél a vezetőd által felkínált lehetőséggel és csatlakoztál a Transzdiszciplináris Kutatások Intézete által szervezett Champion hálózathoz? 

  Egyetemi éveim alatt a Hallgatói Oktatásfejlesztési Csoport megalapítása során ismerkedtem meg az újítás, jobbá alakítás, teremtő munka örömével. Mindig is hajtott a kíváncsiság, hogy új dolgokban részt vegyek, érdekelt az innováció lehetősége, legyen az apró, hétköznapi problémamegoldás, vagy szinte lehetetlennek tűnő vállalkozás. A Transzdiszciplináris Kutatások Intézete által szervezett Champion hálozat az ilyen jellegű munka előtt nyitott számomra ajtót.

  Mennyi extra munkát, időbefektetést igényelt tőled, hogy részt vegyél a programokon, workshopokon és ezt hogyan tudtad összeegyeztetni a mindennapi feladataiddal?

  A workshopok időpontjairól a szervező csapat időben tájékoztatott, így a klinikai teendőimmel könnyen össze tudtam egyeztetni. Maguk a workshopok számomra extra munkát nem jelentettek, inkább kikapcsolódásként, feltöltődésként tudnám az egy-egy munkanapot kitöltő alkalmakat jellemezni.

  Hogy érezted magad a programban eltöltött egy év alatt, lett e bármilyen olyan gyakorlati haszna az ott megszerzett ismereteknek, amit a mindennapi munkád során tudsz kamatoztatni?

  A programok segítettek kiszakadni a behatárolt klinikai gondolkozáskörből és beszűkített lehetőségekből emellett a multidiszciplinaritás megjelenése a fórumokon fejlesztette a gondolkodásmódomat és erősítette az empátiámat. A workshopok gyakorlata megerősített abban, hogy a közös gondolkozás, ötletelés megfelelő irányban tett apró lépései végül szinte mindig elvezetnek a végcélhoz. A rendezvénysorozat megtanított arra, hogy a kis problémát is részletesen fel kell tárni és minden érintett személy szemszögéből körül kell járni, ellenben a probléma megoldása hosszú távon nem lesz sikeres.

  Úgy döntöttél, hogy folytatod a részvételt az idei évben is, van e olyan szakterület vagy téma amivel szívesen foglalkoznál, esetleg nagy hatással lehetne a te közvetlen munkakörnyezetedre, de még nem merült fel a training során?

  A több szakterületről érkezett résztvevők és a társaság konstruktivitása miatt szinte minden lényeges téma kisebb-nagyobb arányban előkerült már. Számomra leginkább érdekes innovációs terület a szervezetfejlesztés, csapatmenedzsment, mivel úgy gondolom, hogy ez minden más egyéb fejlesztésnek jó alapot teremthet.

  Ajánlanád e másoknak a traininget?

  A traininget mindenkinek ajánlanám, aki szeretne konstruktív, haladó szemléletet vinni a mindennapjaiba, jelentsen ez privát vagy munkahelyi környezetet egyaránt.