Dr. Katona KrisztiánKlinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinika

  A PTE-ÁOK Karának Fogorvosi Szakán diplomáztam „summa cum laude” minősítéssel 2015-ben. Az egyetem befejezését követően Phd képzésbe kezdem a Patológiai Intézetben. Szakdolgozati témámat folytatva a szisztémás autoimmun betegek kis nyálmirigyekben előforduló hisztológiai elváltozásokat vizsgáltam számítógépes képanalízis segítségével. A PhD képzés mellett 2016 tavaszától részmunkaidőben a PTE KK Fogászati és Szájsebészeti Klinikájának Gyermekfogászati részlegén kezdtem dolgozni. Itt a rutin betegellátás mellett részt vehettem az általános anesztéziában történő fogászati ellátások kivitelezésében és gyakorlati és elméleti oktatási feladatokat is kaptam. A PhD képzésem alatt kutatási ösztöndíjjal 2017-ben 2 hónapot töltöttem Japánban a Saitama Orvosi Egyetemen. Phd képzésem befejezését követően dentoalveolaris sebészeti rezidensképzésbe kezdem 2018 szeptemberétől. A PhD dolgozatomat 2018 novemberében sikeresen megvédtem. 2020 novemberében dentoalveolaris sebészet szakképesítést szereztem. Tavaly szeptemberben visszatértem Gyermekfogászati részlegre, ahol korábbi oktatási és betegellátási feladataimat kibővítve folytattam. Jelenleg is végzek kutatómunkát a Patológiai intézetben, melyeket szájsebészeti klinikai vizsgálatokkal egészítettem ki.

  1. Mi volt az a szempont ami miatt éltél a vezetőd által felkínált lehetőséggel és csatlakoztál a Transzdiszciplináris Kutatások Intézete által szervezett Champion hálózathoz?

  A csatlakozási döntés igen gyors folyamat volt az esetemben. Az Intézet Igazgató telefonon hívott fel munkaidő után egy rövid mondatban ismertette a „programot” és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem részt venni a workshop-okon. Gyors választ is várt a kérésre, így igent mondtam a részleteket csak később tudtam meg.

  1. Mennyi extra munkát, időbefektetést igényelt tőled, hogy részt vegyél a programokon, workshopokon és ezt hogyan tudtad összeegyeztetni a mindennapi feladataiddal?

  A workshopok nagyrész munkaidőben kerülnek megrendezésre, így a részvételhez elsősorban a munkahelyi vezető(k) hozzájárulása kellett. Ebből a szempontból mindenki nagyon támogató volt és semmilyen akadályt nem gördítettek a részvétel útjába. Egyedül saját magamat sikerült akadályoznom a betegberendelés szervezésével.

  1. Hogy érezted magad a programban eltöltött egy év alatt, lett e bármilyen olyan gyakorlati haszna az ott megszerzett ismereteknek, amit a mindennapi munkád során tudsz kamatoztatni?

  A programok nem csak nagyon jó hangulatban teltek, de olyan készségek fejlesztését is elősegítették, melyekre más úton kevéssé fektettem volna hangsúlyt. Az innovációk és vállalkozás építés nehézségeiről és jelentőségéről több személyes beszámolót is hallhattam. Sok klinikus kollégával és a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének több dolgozójával is megismerkedhettem és érdekes módon ők is temérdek olyan problémát vetettek fel, melyek nálunk is nehézséget jelentenek. A pontos probléma meghatározás mellett, a workshopok gyakorlatorientált feladaton keresztül fejlesztették a csapatmunkát, a probléma részletekre bontásának feladatát és az egyes elemek megoldásának lehetőségeit. A készségfejlesztés mindenképp hasznos a mindennapokban értékes módszereket tanított.

  1. Úgy döntöttél, hogy folytatod a részvételt az idei évben is, van e olyan szakterület vagy téma amivel szívesen foglalkoznál, esetleg nagy hatással lehetne a te közvetlen munkakörnyezetedre, de még nem merült fel a training során?

  Kifejezetten szívesen vennék a pályázatírásról, annak buktatóiról, nehézségekről és a helyes gyakorlatokról szóló workshop-ot. Ez egy számomra nagyon hasznos, ugyanakkor klinikai gyakorlatból vagy az egyetemi képzésünkből hiányzó kompetencia.

  1. Ajánlanád e másoknak a traininget?

  Nyugodt szívvel bármely klinikusnak. Már csak közösség miatt is!